Zeven kinderen gered

In de nacht van zondag op maandag 22 mei 1961 werd op het woonwagenkamp in Gramsbergen een woonwagen prooi der vlammen. Op het laatste moment konden zeven kinderen uit de fel oplaaiende vuurmassa worden gered.

“De brand werd tegen half twee ontdekt door de eigenaar H. v d. Weide, die zich met zijn dove vrouw en zeven kleine kinderen achter in de woonwagen te slapen had gelegd. Het vuur greep zeer spoedig om zich heen en binnen enkele minuten was het voorste gedeelte van de woonwagen, waar zich de uitgang bevond, één vuurmassa.

Van der Weide wist door het intrappen van een deur in de achterzijde van de wagen zijn kinderen in veiligheid te brengen, alsmede zijn echtgenote. Het vuur greep zo snel om zich heen dat in een mum van tijd de wagen geheel verbrandde. De huisraad alsmede alle kleren van het hele gezin werden een prooi der vlammen. De brandweer onder leiding van opperbrandmeester H.J. Merjenburgh kon zich beperken tot nablussen.

Het gezin, dat in nachtgewaad buiten stond, werd in de loop van de nacht bij omwonende woonwagenbewoners ondergebracht, terwijl het gemeentebestuur in de loop van de dag zich beijverde om onderdak voor dit zwaar getroffen gezin te vinden. Niets was verzekerd.”

(foto ter illustratie – brand woonwagen Collendoorn)