/

Voetbalvandalen

Als het Nederlands voetbalteam de halve finale haalt van het WK in Qatar (2022) en ze verliezen die wedstrijd, is het te hopen dat de Hardenbergers zich wat beter gedragen dan in 1998.

In de nacht van 7 op 8 juli trok een groep vandalen een spoor van vernielingen door het stadscentrum. Vermoedelijk hebben teleurgestelde Oranjefans na de nederlaag tegen Brazilië hun woede gekoeld op enkele panden in het centrum van Hardenberg. Drie daarvan waren door brand zo flink beschadigd, dat van een miljoenenstrop kon worden gesproken.

Tegen een uur of vier kreeg de politie de eerste melding binnen dat er wat aan de hand was in het centrum van Hardenberg. Bij bakkerij Van Elburg aan de Spinde waren etalageruiten vernield, waardoor de automatische oven een storingsalarm bij de eigenaar in werking had gesteld. Toen hij bij zijn zaak kwam bleek dat naast de vernielde ruiten ook de toegangsdeur was opengebroken. Behalve een koek was door de daders niets meegenomen. Wel hadden ze ondertussen voor zo’n 6.000 gulden aan schade veroorzaakt.

Op het moment dat de gewaarschuwde agenten het pand weer verlieten, werd een brandlucht waargenomen, die hen naar de voormalige ijzerwinkel van Zweers aan de Oude Bosch voerde. Aan dit pand was een afdak gemonteerd, gevuld was met oud papier, dat in brand stond. Ook de houten dakgoten hadden inmiddels vlam gevat. Nadat de brandweer was gewaarschuwd werd door de meldkamer doorgegeven, dat nog twee panden in brand stonden, namelijk café The Old Inn in de Voorstraat en de naastgelegen boetiek May Day. Hoewel de brandweer snel ter plaatse was kon niet worden voorkomen dat de inventaris van beide zaken verloren ging.

In het pand van Zweers waren de stichting Vluchtelingenwerk en Kunsthuis Het Vechtdal gevestigd. Zij kregen na de brand onderdak in de oude Edah-winkel aan het Wilhelminaplein, waar nu de Historische Vereniging Hardenberg is gevestigd.

Overigens waren de branden en de ingegooide ruiten niet de enige vernielingen die de vandalen hadden gepleegd. Bij een Chinees-restaurant in de Voorstraat was een luifel in brand gestoken, van geparkeerde auto’s waren spiegels en antennes afgebroken, uit plantenbakken waren bloemen getrokken, deurbellen waren vernield en vuilniszakken waren op de weg geleegd.

(Volgens sommige Hardenbergers waren het geen teleurgestelde voetbalfans maar was liefdesverdriet de oorzaak…)