Roofoverval Gramsbergen

Op die eenzame Vilsterborg is het gebeurd. De alleenwonende bejaarde landbouwer Jan Plas hoorde een auto stoppen en twee personen vroegen binnen gelaten te worden. Ze deden nogal luidruchtig. Plas ontgrendelde ‘n zijdeur om te kijken wat voor een boodschap zijn bezoekers hadden. Of hij nog oud-ijzer te koop had? Neen, dat had Plas niet, maar meteen kreeg hij een ferme klap in het gezicht en één van de twee laffe overvallers glipte naar binnen om uit de slaapkamer een portemonnee met f 80,- te roven.

“Hebt u nog meer geld in huis”? Neen dat had Plas niet. Dat had hij op de bank staan. De mannen geloofden het niet. Zochten nog wat rond om dan te vragen of er nog meer personen in huis waren. Toen benutte Plas de kans van zijn leven: “Ja, mijn broer is er ook nog”, luidde zijn bescheid.

De indringers schrokken zo geweldig, dat ze zelfs met achterlating van de geroofde portemonnee met f 80,de benen namen. Hun nummerbord van de auto was gedeeltelijk bedekt en Plas was toch wel zodanig geschrokken dat hij maar heel weinig van de mannen kon navertellen. Gelukkig heeft men in de omgeving een auto naar Coevorden zien wegrijden en er is alle hoop, dat men de mannen nog wel ergens ontdekt.

Hopelijk wordt een confrontatie met Plas voor hen dan het verdiende loon. Het voorval had juist tijdens het middaguur plaats. Daarom waren er bijna geen mensen in de omgeving van het huis van Plas op het land aan het werk en konden de laffe overvallers hun slag slaan, die hun overigens praktisch niets heeft opgeleverd.

Vrijdag 27 juli 1973 – Het Noord-Oosten

Foto: de voormalige woning van Plas op de Vilsterborg in Holtheme, nadat de woonbestemming ervan was afgehaald.