Muzikale belediging

Hoe krijg je Rotterdammers kwaad tijdens een muziekoptreden? Jan Jonink, gitarist en zanger van het Trio Varianto, wist dat wel in 1977. Gewoon de eerste ‘hit’ van het trio zingen en je hebt de westerlingen op de kast.

In januari van dat jaar, vlak voordat het carnavalsgeweld zou losbarsten, brachten Jan Jonink uit Hardenberg, Bart Kalter uit Nieuw Amsterdam en Freek Dijkstra uit Coevorden de single uit met als titel God schiep uit korenaren.

Volgens Jonink was hun product beslist geen carnavalsplaat. “Nee, dat wilden we niet. Bovendien worden voor de radio veel carnavalsplaten gewoonweg geboycot omdat er zo ontzettend veel van zijn. Dat is één van de redenen waarom onze plaat is uitgebracht. De maatschappij die onze plaat heeft geproduceerd zag wel brood in een originele single. Er zijn er al een heleboel van verkocht”, vertelde een trotse Jan Jonink aan de verslaggever van Het Noord-Oosten.

Was het Trio Varianto zelf op het idee gekomen om het plaatje te maken?
Jonink: “Nee, het ging uit van Dureco. Iemand van die mensen is een paar keer bij ons wezen luisteren. Toen vroeg hij of we een plaat wilden maken. Hij zou voor de tekst zorgen. Eerst hadden we daar helemaal geen oren naar, want we dachten dat je er dan zelf geld in zou moeten steken. Voor ons hoefde dat niet zo. We hebben werk genoeg op bruiloften en feestavonden. Die man van Dureco zei echter dat het helemaal voor hun rekening was. Toen wilden we natuurlijk wel meedoen.”

Zaterdag 22 januari is de plaat opgenomen. Donderdag kregen de drie muzikanten een band met alleen de melodie. De tekst was zo geheim dat ze die pas tijdens de repetities in de studio onder ogen kregen. “Ze waren bang dat andere mensen de tekst zouden gappen. ‘s Morgens om tien uur waren we er, ‘s middags om vijf uur waren we klaar. Het was hartstikke mooi om dat mee te maken. Je komt daar nuchter binnen, dan kijk je wel even raar tegen al die kerels aan”.

Stonden de instrumenten al voor hen klaar in de studio en was het achtergrondkoor al aan het inzingen?
“Welnee, we hebben de muziek gespeeld op onze eigen instrumenten. Die gingen mee naar de studio. En meer was er niet. Dat wilden we beslist, want je kan er wel een groot koor achter zetten, maar als je dan live gaat optreden, zoals wij, dan klinkt het nergens naar.”

Wereldberoemd in de regio, dat betekent zeker een prijsverhoging voor de zaaleigenaren.
“Er heeft al iemand opgebeld die onze plaat gehoord had en met wie we een afspraak hadden dat we zouden komen spelen. Hij vroeg: ‘Hoeveel vragen jullie nu weer? Jullie zijn nu zó beroemd’. Kijk, we gaan natuurlijk niet naast onze schoenen lopen. We komen gewoon bij die man spelen voor het bedrag dat we afgesproken hadden. Zo’n plaat stimuleert wel, maar het zegt ons niet zoveel, nu nog niet tenminste. Vorige week donderdag zou hij op Hilversum 3 gedraaid worden, maar dat is niet gebeurd. Zaterdag zijn we wel voor de RONO geweest”.

En hoe zat het nou met die Rotterdammer die kwaad was op de leden van het trio?
Jonink: “Kijk, we spelen deze plaat nu natuurlijk ook tijdens onze gewone optredens. In Hoogeveen kwam pas geleden een Rotterdammer op ons af, die kwaad was. ‘God schiep uit korenaren, de Twenten en de Drentenaren. En zag Hij een lelijk ding, daaruit schiep Hij een westerling’. Dat is het refrein. Dat kon die man niet zo goed hebben. Ik heb gezegd: Hoeveel platen worden er niet gemaakt waarin jullie westerlingen ons uitmaken voor stomme boeren en zo?”

Het plaatje werd in de regio goed verkocht. Dat gebeurde uiteraard omdat Trio Varianto daar tijdens optredens zelf reclame voor maakte, maar ook omdat het in Hardenberger discotheken zoals The Castle volop werd gedraaid.

Trio Varianto heeft hierna nog één keertje een single uitgebracht, in 1979, met daarop het clublied van sportvereniging Twedo, de voetbalclub van tweelingdorp Nieuw Amsterdam-Veenoord waar Bart Kalter lid (en later erelid) van was.

Hoe het liedje klinkt? Ga naar https://youtu.be/SshaNAxPAjs en geniet (of niet).