Horeca op de hoek

Koffiehuis Heemse was zo’n drie jaar in bedrijf toen een verslaggever van Het Noord-Oosten op bezoek ging bij de uitbaters, het echtpaar Jan en Dinie Hofsink. Hofsink had zijn oude beroep van hout-, biels- en meubelverkoper vaarwel moeten zeggen. Voornamelijk vanwege de komst van grote bouwmarkten, vertelde Jan. De plek van hun pand, op de hoek van de N34 en de Haardijk, was volgens hem gunstig voor horeca. Bezoekers van bijvoorbeeld het Ponypark Slagharen, de Bonte Wever en Sporthuis Centrum in Dalen passeren allemaal het kruispunt en zien dan hun horecabedrijf.

Overigens was het niet alleen een plek om iets te eten of te drinken, er kon ook worden geslapen. In het pension met de aparte naam Tujunda. Jan wilde toen aan de verslaggever niet verklappen waar de naam voor stond, maar dat zou hij later nog wel eens doen. Dat laatste is niet gebeurd, tenminste, het is nergens in een latere krant te lezen. Het pension zal niet genoemd zijn naar de plaats Tujunda in Californië, maar waar dan wel naar? Misschien de eerste letters van gezins- of familieleden?

De Hofsinks waren niet de eerste ondernemers op die plek, want ooit was het een fietsenzaak. Waar in het verleden Gerrit Jan Zomer de kettingen smeerde nam Dinie het mes ter hand voor het smeren van twee sneden bruinbrood, met daarop kaas en roggebrood, het ‘Heemser Bruggie’, een combinatie die zij in haar schooltijd zo kon waarderen.
Waar Jan echt trots op was, was de blauwe vlag aan de buitenkant met de tekst Toeristenmenu. Dat was een driegangenmenu (“en wij geven er gratis een kopje koffie bij”) voor 16,75 gulden, verkrijgbaar in 500 restaurants in Nederland. “En op onze uitsmijters”, vertelde zoon Rick die ook in de zaak werkzaam was. “Dat is nog eentje zoals het hoort, dus met drie eieren, ham of kaas, frisse garnering en een bolletje salade. En dat voor een scherp bedrag van 6,75 gulden.”

Koffiehuis Heemse bestaat niet meer. Tegenwoordig staat op die plek kantorenpand De Heemserhoek, eigendom van enkele lokale ondernemers die het pand in 2021 hebben gekocht van de Rabobank.