Hardenberg Promenadestad

In de zomer telt Hardenberg veel meer inwoners dan in andere jaargetijden. Debet daaraan zijn de toeristen, die met name de campings in Rheeze en Diffelen bevolking. Veel mensen te voet in de winkelstraten, waar de fietsende Hardenberger tussendoor laveren. Voor al die toeristen – en de eigen bewoners – wordt ’s zomers van alles georganiseerd om hun verblijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat ze hopelijk nog eens weer komen. En dan wat langer.

Vijftig jaar geleden waren er ook toeristen, alleen niet zoveel. Ook toen werd geprobeerd de gasten te vermaken en ze te verleiden de plaatselijke middenstand met gulle gaven te gedenken. En veilig, veiliger dan nu.

Wegafsluiting
Zes weken lang zou de Voorstraat worden afgesloten, vertelde de Attractiecommissie van de Handelsverenging Hardenberg op een persconferentie. Voor rijverkeer, werd erbij gezegd, want voetgangers bleven welkom. Die moesten namelijk kunnen winkelen zonder dat ze last hadden van het verkeer. Binnen en buiten, want op straat werd een permanente luifeltjesmarkt gehouden. Wij zouden zeggen: kraampjes met een afdak, maar dat klonk niet gezellig genoeg. Dat woord gezellig was de favoriet van de journalist, want het kwam wel vier keer voor in zijn artikel. Zes weken lang gezellig winkelen in de Voorstraat en het Oosteinde luifelt gezellig mee. Er komen 200 bloembakken, tientallen vlaggen (Hardenbergse, niet omgekeerd) en niet te vergeten gezellige muziek.

Luifeltjesmarkt
Iedere donderdag en zaterdag is er luifeltjesmarkt, schreef de journalist. De Oudheidkamer is dan geopend, er wordt geëxposeerd in de Oelemölle en als men ‘s avonds door de Voorstraat wandelt zal men ook gezellig kunnen gaan zitten bij het Chinese terras dat buiten op straat komt, voor het Chinees restaurant.
Nog meer? Zeker. De plaatselijke muziekverenigingen laten van zich horen, er is een rolschaatsshow door de Noord-Nederlandse rolschaatsclub uit Groningen, drie keer een poppenkastvoorstelling, een voetbalwedstrijd voor dames van de campings tegen een Hardenbergs elftal dat is samengesteld uit personeel van de Wavin en de Raiffeisenbank, een rugbywedstrijd, HHC dat tegen profs speelt en een talentenjacht in hotel Nijhoving, georganiseerd door de platenmaatschappij Telstar van Johnny Hoes.

Bedienen in klederdracht
De luifeltjesmarkt werd weliswaar in de Voorstraat en het Oosteinde gehouden, maar ook de winkeliers uit Heemse en van de Europaweg mochten meedoen. Zes weken wegafsluiting zorgde bij sommige winkeliers voor gefronste wenkbrauwen, want was dit niet stiekem een proef om uiteindelijk de straat helemaal af te sluiten voor het verkeer? Het bestuur van de Handelsvereniging en de gemeente spraken dit echter met klem tegen. Het was alleen bedoeld voor de vakantieperiode, om veilig en attractief te kunnen winkelen. De Fortuinstraat zou wel open blijven, zodat de Markt bereikbaar bleef voor het verkeer.

De attractiecommissie, bestaande uit mevrouw Bennink en de heren Alkema, Ten Brinke, Diepenveen, Edens en Meijer, had nog iets bedacht. Ze wilden graag dat de winkeliers in klederdracht hun klanten zouden bedienen “om de feestvreugde nog meer te verhogen.”
Dat is te zien op deze foto: de dames Hofstede en Odink van Chocolaterie Hofstede van het Oosteinde in klederdracht. Weliswaar geen Hardenbergse, maar toch.