De beuk erin voor Polen

Het Oosteinde in Hardenberg, eind jaren ’70. Twee opvallende elementen zijn de beuken voor het Gebouw voor Christelijke Belangen, waar sinds 1983 Blokker is gevestigd. De beuken waren op dat moment naar schatting zo’n 150 jaar oud.

In 1981 moest een van beide beuken vanwege ziekte worden verwijderd. Een inwoner van Slagharen vond dat de boom wel geveild kon worden en bood zelf 100 euro. De handschoen werd opgepakt door een echtpaar uit Brucht, dat naar de gemeente stapte en het voor elkaar kreeg dat de boom geveild mocht worden. De opbrengst was voor de hulpstichting Polen’82. Als de koper binnen de gemeentegrenzen van Hardenberg of Gramsbergen zou wonen wilde gemeentewerken de boom wel brengen. “Maar reken er maar op dat wanneer de boom in haardblokjes is gezaagd je een slaapkamer vol hebt en je tot je zestigste kunt stoken”, zei Cees van der Steen, directeur gemeentewerken.
Er kon de hele maand oktober 1981 worden geboden, waarna het notariskantoor op De Brink een eindveiling zou houden, op zaterdag 7 november.

Die dag maakte Albert Prins, medewerker van het notariskantoor, bekend dat was ingezet op een bedrag van 400 gulden. Burgemeester Van Splunder leidde de veiling in, staande op een wagen van transportbedrijf Veurink, voor een gezelschap van zo’n 200 nieuwsgierige Hardenbergers. “Wat andere gemeenten doen maakt ons niet uit. Wij vinden dat als ergens een particulier initiatief ligt dat dit moet worden opgepakt. Mijn zegen hebben jullie. En denk erom, de boom moet zeker duizend gulden opbrengen”, liet hij weten. Die opmerking werd met gelach begroet, maar binnen de kortste keren kon Albert Prins meedelen: “Burgemeester, u bent er bijna!” Koper werd J. Veurink die voor een bedrag van 1.150 gulden de beuk kreeg thuisbezorgd.

Toen de beuk van Veurink plat lag werd voor de zekerheid toch ook maar het andere exemplaar door een boomdeskundige onderzocht. En die gaf aan dat deze boom eveneens door schimmel was aangetast en verwijderd moest worden. Zonder veiling, zonder opbrengsten. Diezelfde middag gaven B&W een kapvergunning aan gemeentewerken om de boom te verwijderen. Op de plek van de beuken werden kort daarna twee platanen geplaatst.