/

Dankbare Rotterdammers

Er blijkt een band te bestaan tussen de gemeente Hardenberg en Rotterdam. En niet alleen omdat Arne Slot, Bergentheimer van geboorte, als trainer van de voetbalclub Feyenoord de Rotterdammers enkele successen bezorgde . Iemand die zich niet te groot voelde om voor het goede doel in 2006 bij de Hardenberger scholengemeenschap De Nieuwe Veste een balletje hoog te houden en een shirt (van NAC, dat wel) cadeau te doen.

Die band stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Zusters van het klooster Virgo Maria in Rotterdam schreven in juni 1945 een dankbare brief aan burgemeester Van Oorschot.

β€œIn hartelijke bewoordingen werd daarin uiting gegeven aan de grote dank, die deze zusters vervult over de prachtige zending levensmiddelen, die zij uit deze gemeente hebben ontvangen. Hardenberg, zo schreven zijn, zal voor ons in de toekomst meer zijn dan alleen een plaats in Overijssel. Rotterdam en Overijssel zijn in de afgelopen winter, toen zovelen uit de grote stad aan de Nieuwe Waterweg zich over wegen vol sneeuw en ijs naar hier begaven en daar liefderijk werden ontvangen, dichter bij elkaar gekomen en ieder is vol lof en dankbaarheid.”

(Overigens was de naam Maria Virgo en was het geen klooster maar een Rooms-katholiek meisjeslyceum.)