Bakfietsmarathon

“Hardenberg in de ban van de bakfiets”, stond als kop boven een artikel in het Dagblad Noord-Oosten. Het ging niet om een gewone bakfiets, maar een speciale: een gesponsorde bakfiets voor de Hardenbergse Ziekenomroep H.Z.O.

Wim Zandbergen en Hans de Jong, beiden werkzaam bij de middelbare landbouwschool in Hardenberg, zouden zaterdag 2 mei 1987 om 06.00 uur in Assen op een voormalige PTT-bakfiets stappen om via Emmen naar Hardenberg te fietsen, een afstand van 83 kilometer. Onderweg zouden collega-ziekenomroepen worden bezocht om verslag te doen van de tocht.

De eindstreep was rond 17.00 uur bij de muziekkoepel in Hardenberg, waarvandaan de hele dag een radioprogramma werd verzorgd. Op de Markt vonden optredens plaats van de Zingende Buschauffeur uit Ommen, zanger Harm Wierstra uit De Krim en zijn collega Arno de Jager uit Kloosterhaar en de Gramsbarger Boerendaansers. Maar dat was nog niet alles want de muziekkoepel gaf ook onderdak aan de 25 leden van EMS, het mondharmonicaorkest uit Bergentheim.

De fietsers werden begeleid door een reportagewagen, waarin ook een mecanicien zat om reparaties te verrichten, mocht dat nodig zijn. Tussen de verslagen en de muziekoptredens door werden interviews gehouden met onder meer Gerrit Huisjes, Jan Heuver en Gert van Duiven van de Renaultgarage over wielrennen in de regio en de broodnodige sponsoring van deze sport. Omdat ’s avonds in café Den Herdenbergher zou worden opgetreden door de Max Collie Rhythm Aces (wereldkampioenen New Orleans-jazz), werd geprobeerd als voorproefje deze band ’s middags naar de koepel te krijgen. Met succes, want ze lieten een half uur het dak van de muziekkoepel trillen.

Dat de H.Z.O. flink werd ondersteund door allerlei bedrijven en instellingen (niet alleen die dag maar eigenlijk tijdens haar hele bestaan) was ook te merken aan een prijzenpakket. De bezoekers van de ‘openlucht-studio’ mochten het gezamenlijk gewicht raden van de twee fietsers en de bakfiets. Twee personen gokten 260 kilo, slechts één kilo te weinig. Na loting werd de (toen) 16-jarige Anja Sandink uit Hardenberg winnares van een levensmiddelenpakket ter waarde van 250 gulden, beschikbaar gesteld door supermarkt Jan de Boer. Ook de jeugdige Hardenbergers werden die dag niet vergeten, want de Handelsvereniging trakteerde op gratis suikerspinnen.

Volgens planning reed de combinatie Zandbergen-De Jong tegen een uur of vijf de Markt in Hardenberg op, voorafgegaan door muziekvereniging Beatrix uit Bergentheim.
In totaal waren zo’n 15 personen de hele dag in touw om deze marathonuitzending te verzorgen. Met succes, want het batig saldo voor de ziekenomroep bedroeg ruim 2.500 gulden.